Karácsony másnapján megszállt az ihlet:) Előző este próbáltam ki a nutellás-kecsketejes szappanomat, amit nagy odafigyeléssel, hetekig terveztem. Annyira jó lett, hogy neki kellett állnom egy újabb adagnak:) Főleg, hogy az összeset elajándékoztuk :D Ha kecsketejjel készítesz szappant (vagy bármilyen tejjel), azt le kell fagyasztani, mert a lug miatt megéghet, bebarnul,sőt, meg is feketedik... Ezt pedig nem akarjuk. Fontos, hogy a kecsketej jótékony hatása megmaradjon! Én jégkocka tartóban szoktam lefagyasztani, mert azt könnyű kezelni. Fontos, hogy a hozzávalók előre ki legyenek mérve. A szilárd zsírokat fel kell olvasztani, de nem felforralni, csak szép lassan megolvasztani az egészet. Ha ez megvan, hozzá kell keverni a folyékony zsírokat és az egészet 40 fok környékére hűteni.
A zsírok után jöhet a kecsketej és a lug. Fontos!!! Mindig a lugot adjuk a tejhez, aztán a lugos tejet a zsírokhoz! A luggal NAGYON óvatosan kell bánni, és célszerű kesztyűben dolgozni!
Szóval a kecsketej kockákat beletesszük egy tálba, én a tálat a mosogatóba szoktam helyezni...fő a biztonság. A kockákra szépen lassan rászórjuk a lugot. Ezt nem szabad elsietni, különben annyi a szép szappannak, megég a tej. Kevergetjük, míg az egész fel nem olvad. Közben megmérjük a zsírok hőfokát. Ha mindkét "trutyi" 40 fok környékén van, akkor összeöntjük. Vagyis a zsírokhoz keverjük a tejes pépet.
Ha összekevertük a két részt, akkor jöhet a botmixer. Pudingosodásik keverjük (én ezt is a mogogatóban csinálom..):
Ha megfelelő állagú, hozzá teszem az illó olajat, vagy veszek ki belőle egy részt, amibe a nutella, kakaó vagy akármi kerül:)
A végén formába öntöm, rá a kivett és kikevert részt, kicsit beleszúrkodom a fakanalat, hogy szép mintás legyen, aztán letakarom.
24 óra elteltével ki lehet venni, fel lehet szeletelni, majd 4-5 hétig még érlelni kell. Vigyázni kell arra, hogy meg ne fázzon a massza. Nem szabad hideg helységben tárolni, mert törni fog.
Sok siket hozzá! :)
Tegnap felszeltem, gyönyörű lett:) Remélem legalább olyan finom, krémes habja lesz, mint az előzőnek! És ami szép benne azon kívül, hogy jól esik vele még a kézmosás is, hogy nincs tele E betűkkel és mindenféle "mű" hozzávalóval. Csak azt tartalmazza, amit beletesz(t)ek!
VIGYÁZAT!! EZ NEM SÜTI!!!!! A párom imádja kinyalogatni a tálakat, amiben sütit keverek. Győztem elkapni előle a szappanos lábost :)
—————